+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Centralna banka

Centralna banka predstavlja vrhovnu finansijsku instituciju sa najbitnijom i najdominantnijom ulogom u kreiranju i sprovođenju monetarne politike jedne zemlje, konfederacije ili unije, pomoću najuticajnije poluge moći u svom arsenalu – referentne kamatne stope.

Centralna banka

Uloga centralne banke je da se pomoću referentne kamatne stope bori protiv potencijalnih finansijskih kriza i inflacije koja je najveći izazov valuti za koju je zadužena ta centralna banka. Kao što verovatno već znate, inflacija po svojoj prirodi nagriza vrednost do tada izdate količine novca u opticaju i samim tim ugrožava stabilnost finansijskog sistema čineći da cene dobara i osnovnih životnih troškova u toj valuti rastu, dok ušteđevina populacije gubi kupovnu moć.
 
Takođe, uticaj centralne banke odražava se i na ostale komercijalne banke jer je ona ujedno i njihov regulator poslovanja. Kada centralna banka podigne ili spusti referentnu kamatnu stopu kako bi se izborila sa inflacijom (ili pak stagflacijom) i deflacijom posledično i komercijalne banke podižu ili spuštaju kamatne stope za svoje bankarske produkte – oročene depozite i kredite, u skladu sa njom.
 
Monetarnu politiku ne treba mešati sa fiskalnom politikom koju izglasava skupština ili kongres, ali obe politike imaju za cilj očuvanje finansijskog sistema jedne zemlje ili unije, i životnog standarda njenih građana.
 
Najuticajnija centralna banka na svetu u ovom trenutku je FED – Centralna Banka Sjedinjenih Američkih Država, koja svojom monetarnom politikom ima moć uticaja na svetske tokove finansijskih tržišta i ekonomija. Toliki uticaj je zastupljen usled činjenice da američki dolar kao valuta uživa status svetske rezervne valute i kao takav predstavlja neizostavan element u svakom međudržavnom trgovanju.
 
Za sam kraj, možemo da se podsetimo koje sve teme smo obradili u vezi sa finansijskim svetom:
Reč-dve o novcu
Šta je novac a šta valuta?
Investitori – ko su i po čemu se razlikuju?
Finansijski instrumenti
Šta je to portfolio?
Ko su brokeri?
Šta predstavljaju finansijski distributeri?
Berze
 
Ovom temom o centralnoj banci, kao vrhu u finansijskom sistemu, zaokružili smo ceo ciklus kratkih edukativnih tekstova koje smo pripremili za vas. Nadamo se da su vam tekstovi bili korisni, da ste se podsetili nekih informacija i naučili nešto novo. Ukoliko želite da neku finansijsku temu obradimo detaljnije i pružimo vam dodatnu edukaciju, slobodno nam pišite predloge.

  • Zašto se zaposleni u IT sektoru odlučuju za privatnu penziju?


    Verovatno svi znate nekog IT stručnjaka ili ste putem posla dolazili u kontakt sa njima. Priča se da je ovo zanimanje „novog veka“ i da kadrova u informacionim tehnologijama ima i previše. Međutim, kako oni sami kažu, IT sektor u Srbiji je spreman da podnese duplo veći broj mladih i obučenih kadrova, s obzirom na to da se u svetu naši stručnjaci veoma dobro kotiraju.
  • Kako doći do dve penzije – državne i privatne?


    Penzija je nešto o čemu obično ne razmišljamo mnogo u dvadesetim i tridesetim godinama. Mislimo da nam je daleko i da će se mnoge stvari promeniti u naredne 3 ili 4 decenije. Ipak, za sada, sve nas na kraju sačeka državna penzija.
  • 31. oktobar - Svetski dan štednje


    Kada kažemo „štednja“ verovatno najveći broj ljudi prvo pomisli na štednju u bankama. Bez obzira da li je to štednja u dinarima ili štednja u evrima, sa ili bez oročenja, važno je informisati se i o drugim finansijskim sektorima.
  • KONTAKTIRAJTE NAS