+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Investitori - ko su i po čemu se razlikuju?

Investitori – ko su i po čemu se razlikuju?Sada kada znate šta je novac a šta valuta, hajde da naučite kakvi sve investitori postoje i kako se može napraviti njihova podela prema veličini, vremenskom posedovanju određene investicije i toleranciji na rizik. 

Investitori – ko su i po čemu se razlikuju?
Investitorima možemo da nazovemo osobe ili organizacije koje imaju za cilj da svoj novac umnože kroz ulaganje, kako bi ostvarili bitne finansijske planove. Finansijski planovi mogu biti različiti: sticanje penzione ušteđevine, obezbeđivanje sigurnog krova nad glavom, finansiranje obrazovanja ili jednostavno akumulacija bogatstva kroz vreme... Da bi ostvarili svoje finansijske planove, ulaganja investitora mogu biti razna; kroz nekretnine, preko poslovnih ideja i podviga, do finansijskih produkata poput hartija od vrednosti, akcija...   Navešćemo neke osnovne podele koje nam pomažu da lakše razumemo tipove investitora i njihovu ulogu:   1. Podele po veličini: Personalni i institucionalni investitori. Personalni predstavljaju individue koje ulažu lični novac, dok su institucionalni u vidu velikih organizacija koje ulažu grupisan novac drugih. Primer za instituacionalnog investitora jeste, između ostalog, dobrovoljni penzijski fond.   2. Podele po vremenskom posedovanju investicije: Investitori i trejderi. Investitori koriste svoj kapital zarad dugoročnih investiranja tokom niza godina ili decenija, dok trejderi teže da ostvare profit kroz kratkotrajna ulaganja i češće trgovanje. Ako uplaćujete za svoju buduću privatnu penziju, vi pripadate investitorima jer dobrovoljni penzijski fond ulažu u dugoročne finansijske instrumente.   3. Podele po toleranciji na rizik: Konzervativni i riskantni Zavisno od psihološkog profila, neki investitori mogu biti osetljiviji na rizik, preferirajući konzervativnije investicije iako pružaju niske prinose. Takvi su dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji. Sa druge strane, postoje i oni koji su skloniji donošenju rizičnijih investicionih odluka a te odluke po svojoj prirodi omogućuju i veći profit.   Bitno je naglasiti da su emocioni faktori uvek prisutni u svakoj etapi biznis ciklusa. Ti faktori su uticajni i imaju veliku ulogu u procesu donošenja odluka od strane investitora.   Od pohlepe u fazi ekonomske ekspanzije, do straha tokom recesije.   Ako želite da naučite da investirate, važno je da naučite i da vladate emocijama i steknete znanje iz oblasti bihevioralnih finansija. Na taj način, znaćete kako da donosite odluke i da se više oslanjate na logiku nego na emociju.
  • Šta ako… ipak sve bude u redu?


    Zamisli, konačno dobiješ taj posao iz snova. Zamisli, doživiš 100. godinu u zdravlju. Zamisli, nađeš način da rešiš stambeno pitanje. Zamisli, sledeći put se zaljubiš i to bude zauvek. Šta ako… ipak sve bude u redu?
  • KONTAKTIRAJTE NAS