+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Finansijski instrumenti

U prethodnom tekstu, pričali smo koji i kakvi sve investitori postoje, a sada ćemo vam predstaviti neke finansijske instrumente kojima investitori trguju.

Finansijski instrumenti

Za finansijske instrumente možemo da kažemo da su imovina ili tzv. monetarni ugovori izmedju dve ili više strana. Kao takvi, njima može da se trguje ili mogu biti dodatno grupisani sa drugim srodnim instrumentima, u vidu “paketa kapitala”.
 
Naravno, i paketima kapitala može da se trguje kao i da se menjaju njihovi vlasnici.
 
Jedni od najstarijih i ujedno najpoznatijih tipova finansijskih instrumenata su:
 
1. Novac – svima poznat finansijski instrument u svakodnevnom životu
2. Depozitni sertifikat – kratkoročna hartija od vrednosti odnosno blagajnički zapis koji najčešće izdaje Narodna ili poslovna banka
3. Obveznica – jedna od najsigurnijih hartija od vrednosti i upravo zbog toga naši dobrovoljni penzioni fondovi ulažu u državne obveznice
4. Akcija – hartija od vrednosti sa većim rizikom od obveznica koji potencijalno donosi veću zaradu ali može doneti i potencijalno veći gubitak u trgovanju ili investiranju
 
Većina ovih finansijskih instrumenata omogućava efikasan tok i promet kapitala među investitorima, svuda u svetu.
 
Sa druge strane, skorašnje inovacije u finansijskoj industriji donose nove instrumente koji sve više dobijanju na popularnosti, kao što su ETF i REIT. Ovi instrumenti imaju formu finansijskog produkta odnosno grupišu finansijske instrumente istog tipa.
 
Njihovim uključivanjem u svoj portfolio investitor može da ostvari diversifikaciju na veoma lak način zbog njihove funkcionalnosti ali i da kroz njih smanji troškove investiranja.

  • Zašto se zaposleni u IT sektoru odlučuju za privatnu penziju?


    Verovatno svi znate nekog IT stručnjaka ili ste putem posla dolazili u kontakt sa njima. Priča se da je ovo zanimanje „novog veka“ i da kadrova u informacionim tehnologijama ima i previše. Međutim, kako oni sami kažu, IT sektor u Srbiji je spreman da podnese duplo veći broj mladih i obučenih kadrova, s obzirom na to da se u svetu naši stručnjaci veoma dobro kotiraju.
  • Kako doći do dve penzije – državne i privatne?


    Penzija je nešto o čemu obično ne razmišljamo mnogo u dvadesetim i tridesetim godinama. Mislimo da nam je daleko i da će se mnoge stvari promeniti u naredne 3 ili 4 decenije. Ipak, za sada, sve nas na kraju sačeka državna penzija.
  • 31. oktobar - Svetski dan štednje


    Kada kažemo „štednja“ verovatno najveći broj ljudi prvo pomisli na štednju u bankama. Bez obzira da li je to štednja u dinarima ili štednja u evrima, sa ili bez oročenja, važno je informisati se i o drugim finansijskim sektorima.
  • KONTAKTIRAJTE NAS