+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Reč - dve o novcu

Opšte je poznato da je novac jedan od naprednijih i uticajnijih izuma čoveka, kako u doba drevnih Egipćana, tako i dan danas. 

Reč – dve o novcu

Ideja njegovog nastanka leži u lakšoj i efikasnijoj trgovini, da bi tokom razvoja civilizacija dobijao napredniji oblik.
Kako su se edukativne i tehnološke inovacije razvijale, tako je on sve više postajao i odraz uređenosti društva.
 
Tokom godina, oblik novca se menjao.
 
Prvobitno je bio u formi rariteta flore i faune koji su se pronalazili u prirodi. Zatim se pravio u metalnim kovanicama i kasnije prešao u poznatu papirnu formu.
 
Danas, svedoci smo tehnološkog napretka kroz pojavu novca u elektronskoj formi i kriptovaluta.
 
Bez obzira da li više preferirate njegov fizički ili elektronski oblik, važno je da znate da ipak postoje nijanse koje razlikuju valutu od novca kao takvog.
 
O tim razlikama pisaćemo u narednom tekstu.
 

  • Zašto se zaposleni u IT sektoru odlučuju za privatnu penziju?


    Verovatno svi znate nekog IT stručnjaka ili ste putem posla dolazili u kontakt sa njima. Priča se da je ovo zanimanje „novog veka“ i da kadrova u informacionim tehnologijama ima i previše. Međutim, kako oni sami kažu, IT sektor u Srbiji je spreman da podnese duplo veći broj mladih i obučenih kadrova, s obzirom na to da se u svetu naši stručnjaci veoma dobro kotiraju.
  • Kako doći do dve penzije – državne i privatne?


    Penzija je nešto o čemu obično ne razmišljamo mnogo u dvadesetim i tridesetim godinama. Mislimo da nam je daleko i da će se mnoge stvari promeniti u naredne 3 ili 4 decenije. Ipak, za sada, sve nas na kraju sačeka državna penzija.
  • 31. oktobar - Svetski dan štednje


    Kada kažemo „štednja“ verovatno najveći broj ljudi prvo pomisli na štednju u bankama. Bez obzira da li je to štednja u dinarima ili štednja u evrima, sa ili bez oročenja, važno je informisati se i o drugim finansijskim sektorima.
  • KONTAKTIRAJTE NAS