+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Berze

Berze su finansijske institucije na kojima se susreću ponuda i tražnja odnosno mesto gde se trguje raznim finansijskim instrumentima.

Berze

Pisali smo već o nekim finansijskim instrumentima i upravo na berzi se trguje akcijama tj. udelima u javno ponuđenim kompanijama, obveznicama tj. dužničkim hartijama od vrednosti, a sa razvojem finansijske industrije počeli su da se nude i finansijski produkti poput ETF-ova i REIT-ova.
 
Svaka berza je karakteristična za sebe usled onoga šta se prodaje na njoj ili usled geografskog faktora tj. u kojoj zemlji je osnovana. Neke berze su specijalizovane i orijentisane samo za trgovinu sirovinama poput nafte, pšenice i zlata, dok ima onih na kojima se trguje samo tehnološkim akcijama – NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations) ili pak složenim finansijskim hartijama od vrednosti poput CME (Chicago Mercantile Exchange).
 
Najpoznatije svetske berze su Wall Street, londonska berza, amsterdamska berza i tokijska berza. Ukratko, berzu bi mogli da uporedimo sa pijačnim trgom ili bazarom, mesto gde se umesto svežeg voća i povrća prodaju finansijski instrumenti i finansijski produkti. Proces pojavljivanja neke kompanije na berzi se naziva inicijalna javna ponuda, gde investitori po prvi put mogu javno da kupe udeo u toj kompaniji.
 
Ukoliko se opredelite za ovakav vid investiranja, pročitajte šta je važno kod odabira brokera. U narednom tekstu, napravićemo osvrt na centralnu banku, čime zaokružujemo ovu kratku edukaciju o finansijskom svetu i njegovim učesnicima.

  • Zašto se zaposleni u IT sektoru odlučuju za privatnu penziju?


    Verovatno svi znate nekog IT stručnjaka ili ste putem posla dolazili u kontakt sa njima. Priča se da je ovo zanimanje „novog veka“ i da kadrova u informacionim tehnologijama ima i previše. Međutim, kako oni sami kažu, IT sektor u Srbiji je spreman da podnese duplo veći broj mladih i obučenih kadrova, s obzirom na to da se u svetu naši stručnjaci veoma dobro kotiraju.
  • Kako doći do dve penzije – državne i privatne?


    Penzija je nešto o čemu obično ne razmišljamo mnogo u dvadesetim i tridesetim godinama. Mislimo da nam je daleko i da će se mnoge stvari promeniti u naredne 3 ili 4 decenije. Ipak, za sada, sve nas na kraju sačeka državna penzija.
  • 31. oktobar - Svetski dan štednje


    Kada kažemo „štednja“ verovatno najveći broj ljudi prvo pomisli na štednju u bankama. Bez obzira da li je to štednja u dinarima ili štednja u evrima, sa ili bez oročenja, važno je informisati se i o drugim finansijskim sektorima.
  • KONTAKTIRAJTE NAS