+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Ko su brokeri?

U okviru našeg ciklusa tekstova na temu finansijskog sveta, pisali smo o novcu, investitorima i finansijskim instrumentima. Danas ćemo ukratko obratiti temu o brokerima.

Ko su brokeri?

U finansijskom svetu brokeri hartija od vrednosti (HoV) imaju ulogu posrednika između investitora i berze HoV , budući da berza HoV prihvata naloge samo od strane firmi koje su članovi te berze, i za tu svoju uslugu brokeri ubiraju proviziju.

 

Brokera ima raznih, od individualnih firmi specijalizovanih samo za tu vrstu usluge, do sektorskih odeljenja banaka kojima je cilj da pored mnoštva drugih finansijskih usluga koje nude banke ponude i mogućnost kupovine hartija od vrednosti svojim klijentima.

 

Najbitnije odlike brokera koje je bitno uzeti u obzir pri izboru su:
1. Stabilnost brokera kao firme tj. sigurnost deponovanih finansijskih sredstava klijenata, profesionalnost u poslovanju i pružanju pomoći klijentima, i moralnost zaposlenih.
2. Niski troškovi održavanja računa i niski troškovi ispostave naloga kupovine i prodaje hartija od vrednosti
3. Mogućnost pristupa širem broju bitnih i razvijenih berzi kao i mogućnost investiranja u inovativne finansijske instrumente i produkte koji zadovoljavaju potrebe investitora.
4. Investicione i investiciono taksativne savetodavne usluge.
5. Tehnološke mogućnosti tj. aplikaciju putem koje investitor samostalno može da ispostavi nalog za ulaganje u HoV, kao i softverske alatke unutar te aplikacije za lakše analiziranje HoV i kretanje njene cene.
6. News feed i informativnu tablu sa ažurnim, svežim informacijama svetskih, regionalnih i lokalnih dešavanja koje imaju veliki uticaj na berzu i finansijska tržišta generalno.

 

Ukoliko razmišljate da otvorite račun kod nekog brokera, pre odabira i konačne odluke, obavezno se raspitajte ili potražite na internetu informacije koje smo naveli u tekstu kako biste bili sigurni da donosite pravi potez.

 

U današnje vreme, ETF-ovi uživaju sve veću popularnost jer predstavljaju pravi inovativni finansijski instrument koji u mnogome olakšava investiranje i zbog toga je bitno da izaberete brokera koji vam omogućava kupovinu istih na svetskim berzama.

 

Pozivamo vas pratite naše naredne tekstove i saznate nešto više o finansijskim distributerima. Oni su, u proteklih par decenija, pomoću svojih inovativnih ideja u vezi sa investicionim proizvodima, među kojima su i ETF-ovi, postali pravi titani današnjeg finansijsko-investicionog sveta.

  • Zašto se zaposleni u IT sektoru odlučuju za privatnu penziju?


    Verovatno svi znate nekog IT stručnjaka ili ste putem posla dolazili u kontakt sa njima. Priča se da je ovo zanimanje „novog veka“ i da kadrova u informacionim tehnologijama ima i previše. Međutim, kako oni sami kažu, IT sektor u Srbiji je spreman da podnese duplo veći broj mladih i obučenih kadrova, s obzirom na to da se u svetu naši stručnjaci veoma dobro kotiraju.
  • Kako doći do dve penzije – državne i privatne?


    Penzija je nešto o čemu obično ne razmišljamo mnogo u dvadesetim i tridesetim godinama. Mislimo da nam je daleko i da će se mnoge stvari promeniti u naredne 3 ili 4 decenije. Ipak, za sada, sve nas na kraju sačeka državna penzija.
  • 31. oktobar - Svetski dan štednje


    Kada kažemo „štednja“ verovatno najveći broj ljudi prvo pomisli na štednju u bankama. Bez obzira da li je to štednja u dinarima ili štednja u evrima, sa ili bez oročenja, važno je informisati se i o drugim finansijskim sektorima.
  • KONTAKTIRAJTE NAS