+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Zašto se zaposleni u IT sektoru odlučuju za privatnu penziju?

Zašto se zaposleni u IT sektoru odlučuju za privatnu penziju?Verovatno svi znate nekog IT stručnjaka ili ste putem posla dolazili u kontakt sa njima. Priča se da je ovo zanimanje „novog veka“ i da kadrova u informacionim tehnologijama ima i previše. Međutim, kako oni sami kažu, IT sektor u Srbiji je spreman da podnese duplo veći broj mladih i obučenih kadrova, s obzirom na to da se u svetu naši stručnjaci veoma dobro kotiraju.

Zašto se zaposleni u IT sektoru odlučuju za privatnu penziju?
Zbog velikog razvoja industrije poslednjih godina potrebni su i našim i stranim kompanijama, a odlična stvar ukoliko vas ovo zanimanje interesuje jeste da možete raditi direktno za neku kompaniju, ili pak kao freelancer. Šta privatna penzija znači IT sektoru i zašto se poslednjih godina firme i samostalni radnici/preduzetnici odlučuju za uplatu iste?  

Privatna penzija i IT sektor

  IT firme imaju razvijenu svest o tome koliko su dodatne beneficije važne za zaposlene i koliko pozitivno utiču na njih. Zbog ogromnog rasta industrije, naše i inostrane firme se gotovo utrkuju ko će dati bolju platu i bolje uslove rada, ne bi li zadržao radnika. Mi smo zaista ponosni na to što su mnoge naše firme prepoznale DDOR-Garant privatnu penziju kao saborca u osmišljavanju dodatnih beneficija za radnike.   Kao što smo već govorili, a nije na odmet da ponovimo, postoji mnogo sadržaja, aktivnosti i beneficija kojima svaki poslodavac može motivisati svoje radnike. Složićemo se da plata u mnogo slučajeva ipak ne igra presudnu ulogu. Najveća fluktuacija zaposlenih dešava se upravo zbog sitnih stvari koje poslodavci često previde, a to su upravo beneficije koje zaposlenima mogu mnogo da znače, podjednako kao i poslodavcu.   Privatna penzija, odnosno uplaćivanje u privatni penzioni fond zaposlenih jedna je od beneficija koja može mnogo značiti zaposlenom, povećati njegovo zadovoljstvo i lojalnost i dodatno ih motivisati na postizanje još boljih poslovnih rezultata. Poslodavac na ovaj način povećava svoju konkurentnost na tržištu, a naša iskustva govore da je IT sektor ovo prepoznao kao dobar oslonac.  

Šta mi znači privatna penzija ako sam freelancer?

  Koga nazivamo freelancerom? Freelancer je osoba koja nije zaposlena kod određenog poslodavca, već radi po ugovoru za jednog ili više njih.   Sve više IT-jevaca koji rade kao freelanceri odlučuje se za uplatu privatne penzije. Čak i ako imaju svoje firme, odnosno registrovani su preduzetnici, svesni su da će dodatni prihodi u budućnosti biti nešto na čemu će se praktično zasnivati njihov život. Mali iznosi izdvojeni svakog meseca, akumulirano postaju značajna suma za budućnost. Prednost rada u ovoj profesiji jeste viši standard plata, te prema tome svaka individua zaposlena u IT sektoru može da pripremi svoju računicu i prema njoj uplaćuje mesečne iznose u svoj fond.   Minimalna uplata u našim fondovima iznosi 500 dinara mesečno, ali naravno, što veće iznose uplaćujete, biće veća i akumulirana suma, odnosno vaša privatna penzija. Ovo je jedan od razloga zbog čega se IT stručnjaci više nego stručnjaci ostalih zanimanja opredeljuju za uplatu privatne penzije.   Ipak, ono što freelancere buni, a to znamo iz iskustva, jeste da li da odaberu privatnu penziju ili da pak uplaćuju osiguranje. Na našem blogu možete pronaći tekst koji će vam pomoći da odlučite.   Tako da, ukoliko radite kao freelancer i želite da određenu sumu novca mesečno izdvajate za svoju budućnost – na pravom ste mestu. Posetite naš sajt, prijavite se za besplatne edukativne video materijale koje smo pripremili za sve naše potencijalne članove i informišite se o privatnoj penziji. Ukoliko budete imali nekih nedoumica, kontaktirajte nas i vrlo rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja i uputiti vas u rad naših fondova.
  • PRIVATNA PENZIJA PRUŽA FLEKSIBILNOST I PRI ISPLATI


  • KONTAKTIRAJTE NAS