+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Privatni penzioni fond – kako poslodavci mogu da motivišu svoje zaposlene?

Privatni penzioni fond – kako poslodavci mogu da motivišu svoje zaposlene?Ukoliko ste poslodavac, onda ste sigurno primetili da je vašim potencijalno novim radnicima, osim plate za koju bi radili, podjednako važna i motivišuća atmosfera, kao i dodatni paketi beneficija koji bi bili uključeni u mesečnu zaradu.

Privatni penzioni fond – kako poslodavci mogu da motivišu svoje zaposlene?
Ukoliko ste zaposleni u nekoj firmi, sigurno primećujete da je i vašim kolegama važna motivacija i briga koju dobijaju od svojih poslodavaca. Dugoročna dobrobit radnika je nešto što bi trebalo da bude u fokusu obe strane.   Danas govorimo o svim prednostima koje imaju poslodavci i zaposleni kada je u pitanju privatni dobrovoljni penzioni fond, te na koji način poslodavci mogu da unaprede svoj odnos prema zaposlenima. Jer, složićemo se, zadovoljstvo i lojalnost zaposlenih zaista treba da bude na ceni.  

Privatni penzioni fond – iskustva zaposlenih pokazuju njihovo zadovoljstvo

  Kao što smo već rekli, svima nam je jasno da je zaposlenom važan jedan ljudski odnos koji se zasniva na razumevanju i poštovanju energije i znanja koji se unosi u posao. Svi imamo svoje porodice, troškove i potrebe. Najveća fluktuacija zaposlenih dešava se upravo zbog sitnih stvari koje poslodavci često previde, a to su upravo beneficije koje zaposlenima mogu mnogo da znače, podjednako kao i poslodavcu.   Pojedini poslodavci su uveli kartice pogodnosti za korišćenje teretana, bazena i sportskih terena, omogućili parking mesta i mesečne edukativne radionice, međutim, na još mnogo načina mogu da motivišu svoje zaposlene. Uplaćivanje u privatni penzioni fond, iskustva pokazuju, jedna je od beneficija koja može mnogo značiti svakom zaposlenom.   Svakodnevno se dešava da članovi naših dobrovoljnih penzijskih fondova dolaze po isplatu svojih sredstava. Praksa nam pokazuje da su zaposleni zahvalni poslodavcu i zadovoljni što im je obezbedio dodatni prihod.   Ukoliko ste poslodavac, uplaćivanjem zaposlenima u dobrovoljni penzioni fond povećavate njihovo zadovoljstvo i lojalnost, te ih dodatno motivišete na postizanje boljih poslovnih rezultata. Takođe, još jedan benefit jeste taj da povećavate svoju konkurentnost kao poslodavca. Dakle, uplaćivanje radnicima u privatni penzioni fond, iskustva pokazuju, veoma je delotvorno za atmosferu među njima, kao i nivo njihovog angažovanja na radnim zadacima.  

Poreske olakšice za poslodavce

  Da li ste znali da je uplaćivanje u dobrovoljni penzioni fond do maksimalnog neoporezivog iznosa na mesečnom nivou po zaposlenom oslobođeno plaćanja poreza na dohodak i doprinosa za socijalno osiguranje? Izdaci poslodavca na ime uplata dobrovoljnih penzijskih doprinosa za zaposlene priznaju se kao rashod u poreskom bilansu. Maksimalni neoporeziv iznos za 2022. godinu iznosi 6.541 dinar. Više o poreskim olakšicama i za poslodavce i za zaposlene, pogledajte OVDE.  

Na koje sve načine poslodavci mogu da uplaćuju?

  Hajde da se sada pozabavimo tipom uplata. Verovatno se pitate da li se uplate mogu razlikovati ili se svim radnicima mora uplaćivati isti iznos u privatni penzioni fond. Iskustva poslodavaca koji kroz naše fondove uplaćuju svojim zaposlenima su takva da svaki poslodavac sam može da odredi kome će i koliko uplaćivati. DDOR-Garant nema nikakvog uticaja na to. Možete uplaćivati:  
  • Svim zaposlenima isti iznos
  • Različitim grupama zaposlenih različite iznose
  • Procentualno u odnosu na bruto ili neto zaradu
  • Različitim grupama zaposlenih različite iznosi, sa mogućnošću učešća zaposlenog u mesečnim uplatama
  • Samo za menadžment ili određenu grupu zaposlenih
  • Jednokratne nagrade zaposlenima
  Za koji se god način uplate opredelite, naš je savet da uvek gledate da li ste iskoristili sve mogućnosti za maksimalan povratni efekat na firmu. Na našem sajtu možete pronaći sve informacije o tome na koji način zapravo funkcioniše privatna penzija, bilo da ste poslodavac ili zaposleni.   Ukoliko imate dodatnih pitanja, pišite nam putem naše kontakt forme ili nas pozovite putem broja telefona 011/3036 142. Naše kolege su vam na raspolaganju za sva dodatna pojašnjenja.  
  • Kad je pravi trenutak za početak uplata privatne penzije?


  • MALI/SEZONSKI PROIZVOĐAČI I PRIVATNA PENZIJA


  • Privatna penzija i fleksibilnost uplata i isplata


  • KONTAKTIRAJTE NAS