+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Danas je Svetski dan štednje

31. oktobar – Svetski dan štednjeKada kažemo „štednja“ verovatno najveći broj ljudi prvo pomisli na štednju u bankama. Bez obzira da li je to štednja u dinarima ili štednja u evrima, sa ili bez oročenja, važno je informisati se i o drugim finansijskim sektorima. Tu su različite vrste osiguranja, investicioni fondovi, berza i dobrovoljni penzioni fondovi koje su takođe pouzdane institucije i pružaju vam mogućnost da svoj novac pametno uložite i na taj način sebi obezbedite dodatni vid štednje. Danas je Svetski dan štednje i u tom duhu predstavićemo značaj finansijske edukacije kao i razvoja svesti o svim pametnim potezima koje već danas možete preduzeti za sebe.

31. oktobar – Svetski dan štednje

Finansijska edukacija i finansijska pismenost

  Značajnu ulogu u podizanju svesti o finansijskoj pismenosti i edukaciji imaju upravo zaposleni u finansijskim institucijama. Oni su tu da prepoznaju i razumeju vaše potrebe i da vam pruže finansijski savet kako biste lakše odabrali finansijski proizvod koji odgovara baš vama. Naravno, važno je da i vi, kao klijenti, razumete određen finansijski proizvod ili uslugu. Kako pogodnosti koje vam donosi, tako i rizike koje ste spremni da prihvatite.   Lično razumevanje različitih finansijskih proizvoda ima posebno veliki značaj u trenucima kada donosite odluku o početku štednje. Koliko je važna finansijska pismenost i obezbeđenje dugoročne finansijske stabilnosti govori činjenica da je najveći deo evropskih zemalja odavno razvio i čak potpuno sproveo nacionalne strategije za finansijsko obrazovanje.   Kod nas u Srbiji, takvo obrazovanje dostupno je kroz različite projekte koji se sprovode kako kroz formalno tako i kroz neformalno obrazovanje. Banke, osiguranja, dobrovoljni penzijski fondovi i slične finansijske institucije sve više ističu važnost finansijske pismenosti i nastoje da, pored određenih vrsta proizvoda koje pružaju, omoguće i adekvatnu edukaciju o njima. Takođe, postoji i sijaset edukativnih platformi i sajtova koji se bave analizom i poređenjem finansijskih proizvoda i usluga. Uzevši sve u obzir, pokazuje se da postoji mnoštvo različitih načina da steknete i unapredite svoje poznavanje finansija. Takvo znanje omogućiće vam da efikasnije i lakše upravljate svojim novcem, posebno ako želite da vam se on vrati kroz duži period od 10, 20, 30 godina. U edukativnim video materijalima koje je smo pripremili za vas, pronaći ćete informacije kako da pametno investirate novac sada, a iskoristite ga u godinama koje predstoje.  

31. oktobar - Svetski dan štednje

  Sigurni smo da znate za izreku: „Najbolji trenutak da zasadite drvo bio je pre dvadeset godina, a sledeći najbolji trenutak je upravo sada“.   Ista definicija može da se primeni i za štednju – ukoliko do sada niste počeli da štedite, najbolje je da to odmah promenite. Nije važno da li će vaš izbor biti u štednja u dinarima ili štednja u evrima, niti iznos koji možete da odvojite, važno je da odabir bude dobar finansijski proizvod koji će vam donositi dobit, jer na taj način odgovorno planirate svoju budućnost.   Svetski dan štednje obeležava se svakog 31. oktobra i ovaj dan ima za cilj da se podigne svest o značaju štednje svakog pojedinca. Baš ovaj dan može da bude okretnica da preduzmete određene korake, edukujete se na temu finansija i počnete da štedite. Ako želite da uštedite novac na kraći ili srednji rok, verovatno ćete najpre izabrati štednju u bankama ili polisu osiguranja. Ako, pak, želite da steknete dugoročnu nezavisnost, na raspolaganju su vam dobrovoljni penzijski fondovi.  

Privatna penzija

  Dobrovoljna privatna penzija u Srbiji prisutna je od 2005. godine. Danas na našem tržištu posluje 7 dobrovoljnih penzijskih fondova kojima upravljaju 4 Društva, dok kontrolu poslovanja svih Društava vrši Narodna banka Srbije.   Investiranje kroz dobrovoljne penzione fondove je vrlo transparentno i zakonski strogo regulisano. Konkretno, naši dobrovoljni penzijski fondovi DDOR-Garant Ekvilibrio i DDOR-Garant Štednja ulažu u najsigurnije hartije od vrednosti (državne obveznice) kao i depozite banaka. Upravo ovakva struktura ulaganja ima za cilj da na duži rok, od 10, 20, 30 godina, članovima fonda obezbedi adekvatne prinose uz prihvatanje nižeg rizika investiranja.   U računici kako da uštedite na duži rok, od velike pomoći biće vam i naš kalkulator penzije uz pomoć kojeg ćete lako isplanirati korake za svoju buduću finansijsku stabilnost. Ukoliko želite da saznate više o privatnoj penziji, prijavite se za besplatne video materijale koje smo pripremili a za sva dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
  • Saveti za planiranje budžeta za vreme novogodišnjih i božićnih praznika


  • KONTAKTIRAJTE NAS