+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Ekvilibrio ili Štednja – za koji privatni penzioni fond se opredeliti?

Ukoliko ste stigli do ovog našeg teksta znači da se zanimate za privatni penzioni fond. Na pravom ste mestu.

Ekvilibrio ili Štednja – za koji privatni penzioni fond se opredeliti?

Iako smo kroz naše ranije tekstove odgovarali na najčešće postavljena pitanja i rešavali vaše nedoumice, ima jedna stvar koju nismo dovoljno pojasnili. Na našem sajtu ste sigurno pronašli informaciju da kod nas postoje dva fonda, ŠTEDNJA i EKVILIBRIO, međutim, možda niste sigurni koja je razlika među njima i za koji bi fond trebalo da se opredelite. Nastavite da čitate tekst i saznajte sve što bi trebalo da znate o našim fondovima.

 

Dobrovoljni penzioni fond EKVILIBRIO

 

Dobrovoljni penzioni fond DDOR-Garant Ekvilibrio je fond posebne vrste, odnosno zasebna imovina članova bez svojstva pravnog lica. Ovaj fond osniva se sa ciljem da obezbedi članovima fonda dodatne prihode u starosti koje će imati na raspolaganju za sve svoje potrebe.

 

Ono što je važno da znate jeste da je Ekvilibrio umereno konzervativni fond.

 

Šta to zapravo u praksi znači?

 

To znači da je on namenjen svima koji žele sigurnost ulaganja. Prioritet je na obezbeđivanju sigurnosti imovine fonda, u odnosu na profitabilnost ulaganja.

 

Dobrovoljni penzioni fond ŠTEDNJA

 

Fond Štednja namenjen je svima koji ne žele da razmišljaju o promenama deviznog kursa, jer Štednja ulaže isključivo u dinarske hartije od vrednosti, i to:

 

 • najsigurnije državne dinarske hartije od vrednosti i
 • novčane depozite i investicione jedinice otvorenih investicionih fondova u dinarima

 

Ono što je karakteristično za Štednju jeste to da je ovo izrazito konzervativan fond. Šta sada ovo znači? Prioritet upravljanja fondom u svakom trenutku je sigurnost ulaganja, bez izloženosti deviznom riziku.

 

Glavne razlike među fondovima

 

Dakle, već ste i sami shvatili da su razlike među fondovima Ekvilibrio i Štednja minimalne, međutim tačno onolike koliko mogu da pruže različite mogućnosti svojim članovima. I jedan i drugi fond svakako ulažu u najsigurnije hartije finansijske instrumente i ostvaruju značajne prinose od početka poslovanja.

 

Međutim, glavna razlika među fondovima jeste ta što Ekvilibrio privatni penzioni fond osim dinarskih, ulaže i u državne hartije od vrednosti u evrima, dok fond Štednja ulaže isključivo u dinarske hartije od vrednosti.

 

Takođe, kao što smo pominjali kroz ranije tekstove, uplate u oba fonda mogu biti redovne ili periodične i to ne treba da vas koči prilikom planiranja otvaranja svog fonda. Neredovnost uplata nikako neće uticati na obustavu ili stopiranje uvećavanja vašeg novca kada je u pitanju privatni penzioni fond. Iskustva pokazuju da su kontinuirane uplate naravno najbolje, međutim, svaki član fonda sam određuje kontinuitet svojih uplata. Što više i što duže uplaćujete, to vam je isplativije.

 

Svoja uložena sredstva uvećana za prinos možete da počnete da povlačite već kada napunite 58 godina, bez obzira na vaš izbor kada je u pitanju privatni penzioni fond. Iskustva naših klijenata pokazuju zadovoljstvo u trenutku kada se pokrene isplata. Finansijska sigurnost zaista je značajna, posebno u vreme penzije, kada je radna sposobnost smanjena, a državna penzija je tolika kolika jeste.

 

Ukoliko imate još pitanja za nas, pišite nam i sa zadovoljstvom ćemo vas informisati o svemu što bi moglo da bude značajno za vaš početak ulaganja u fond.

 • Zašto se zaposleni u IT sektoru odlučuju za privatnu penziju?


  Verovatno svi znate nekog IT stručnjaka ili ste putem posla dolazili u kontakt sa njima. Priča se da je ovo zanimanje „novog veka“ i da kadrova u informacionim tehnologijama ima i previše. Međutim, kako oni sami kažu, IT sektor u Srbiji je spreman da podnese duplo veći broj mladih i obučenih kadrova, s obzirom na to da se u svetu naši stručnjaci veoma dobro kotiraju.
 • Kako doći do dve penzije – državne i privatne?


  Penzija je nešto o čemu obično ne razmišljamo mnogo u dvadesetim i tridesetim godinama. Mislimo da nam je daleko i da će se mnoge stvari promeniti u naredne 3 ili 4 decenije. Ipak, za sada, sve nas na kraju sačeka državna penzija.
 • 31. oktobar - Svetski dan štednje


  Kada kažemo „štednja“ verovatno najveći broj ljudi prvo pomisli na štednju u bankama. Bez obzira da li je to štednja u dinarima ili štednja u evrima, sa ili bez oročenja, važno je informisati se i o drugim finansijskim sektorima.
 • KONTAKTIRAJTE NAS