+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Zašto je važno da krenete sa uplatama u privatni penzijski fond već sada?

Zašto je važno da krenete sa uplatama u privatni penzijski fond već sada?Nadamo se da ste kroz naše dosadašnje tekstove pronašli odgovore na pitanja koja ste imali u vezi sa privatnom penzijom. Danas želimo da vas dodatno edukujemo po pitanju dugoročnog akumuliranja novca kada je u pitanju uplata privatne penzije.

Zašto je važno da krenete sa uplatama u privatni penzijski fond već sada?
Možda do sada o tome niste razmišljali, ali dugoročno uplaćivanje, uz određenu visinu uplate, značajno utiče na vašu privatnu penziju u budućnosti. Evo zašto je dugoročno planiranje zaista pola posla.  

Privatna penzija – zašto je važno da se novac u fondu što duže akumulira?

  Kako bismo vam najjednostavnije, na primeru, objasnili na koji način se dugoročnost uplata vrednuje, podsetićemo se priče o Milici i Nikoli. Zamislite da Milica i Nikola imaju isto godina. Ona je u privatni penzijski fond počela da uplaćuje sa 33 godine, dok je Nikola uplate pokrenuo u 46. godini. On je mesečno uplaćivao u fond duplo više nego Milica – 6.000 dinara, dok je Milica odvajala svega 3.000 dinara.   Kao što već pretpostavljate, nakon navršene 58. godine, poželeli su da njihova privatna penzija konačno dobije na značaju, pa su razmišljali o isplati iste. Oboje su sabrali koliko su do tada uplatili. Milica je u svoj privatni penzijski fond uplaćivala 25 godina, a Nikola duplo kraće. Ukupno, svako je u fond uplatio po 900.000 dinara.  

12 godina razlike i pola miliona više za Milicu

  Pretpostavljate, ova priča je zanimljiva baš zato što je jedno od dvoje naših aktera bolje prošlo. Iako su oboje uplatili po 900.000 dinara, Milica je zbog dugoročnosti svojih uplata prošla mnogo bolje.   Na svojih 900.000 dinara, ona je od prinosa zaradila još više od 800.000 dinara, dok je Nikola zaradio nešto preko 300.000 dinara. Nije ni on loše prošao, naravno, ali želimo da vam pokažemo da je njegova privatna penzija mogla biti mnogo veća, za isti uložen novac.   Mogao je čak pola miliona bolje i to uz manje mesečne uplate!   Ovu kalkulaciju računali smo sa prosečnim godišnjim prinosom od 5%. Stvarni prosečni prinosi za period 2007 - 2022. bili su viši, pa bi i Miličina stvarna razlika bila još veća. Naravno, želimo da napomenemo da uvek treba imati u vidu da prethodno ostvareni prinosi ne predstavljaju garanciju budućih rezultata i da budući prinosi mogu biti viši ili niži od ranijih.  

Duži period uplate = veća akumulirana suma

  Sada se sigurno pitate da li se ovaj primer može primeniti na sve realne slučajeve? Apsolutno DA! Svaka druga priča kada je u pitanju uplata privatne penzije ima ovakav početak i kraj. Sa 20 ili 30 godina verovatno nismo svesni šta znači privatna penzija.   Sa 40 već polako počinjemo da se presabiramo, a sa 50 bi već trebalo da nam se dopada ono pto smo proračunali. Privatni penzijski fond vam omogućava da sami ulažete u svoje bolje sutra. Mi smo tu da vam pokažemo kako.   Kako kaže Narodna banka Srbije na svom edukativnom portalu “Tvoj novac” – nikada nije prerano da počnete da štedite za starost. Zato, upotrebite naš kalkulator privatne penzije i počnite sa uplatama što ranije. Budite i vi mudri poput Milice i iskoristite sve benefite dugoročnih uplata privatne penzije!
  • Saveti za planiranje budžeta za vreme novogodišnjih i božićnih praznika


  • KONTAKTIRAJTE NAS