+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Privatna penzija za slobodne umetnike

Privatna penzija za samostalne umetnikeSamostalni umetnici u našoj zemlji prinuđeni su da mnogo unapred razmišljaju o svojoj finansijskoj budućnosti. Umetnici dobijaju status samostalnog umetnika kada postanu članovi nekog od kulturnih udruženja, kao što su kod nas UDUS, ULUS, UFUS i slično. Tokom karijere primanja samostalnih umetnika variraju, u zavisnosti od ličnog angažovanja ili projekata u koje su uključeni. Jedan od načina da samostalni umetnici dođu do stabilnije finansijske budućnosti jesu i uplate u dobrovoljni penzijski fond.
Pročitajte kako.

Privatna penzija za samostalne umetnike

Ko su samostalni umetnici slikari, glumci?

    „Samostalni umetnik jeste fizičko lice koje samostalno, u vidu zanimanja, obavlja umetničku delatnost i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku delatnost iz oblasti kulture“, navodi se u „Vodiču za samostalne umetnike“. Najčešće govorimo o slikarima, glumcima u pozorištu i na filmskom platnu, koji od svog posla žive kao i svi drugi građani, ali pod drugačijim okolnostima.    

Zašto je privatna penzija pravo rešenje za slobodne umetnike?

    Ovakav vid dodatnih, ili pak za pojedince jedinih prihoda u starosti, omogućava da se svaka individua oseća sigurno i da makar po pitanju finansija ne mora da brine, znajući da je svakog meseca čeka određeni iznos. Državna penzija biće tu, ali kako bi se obezbedio kvalitetan životan i u zrelim godinama, dobro bi bilo obezbediti i dodatne prihode.  

Slažete li se da penzija treba da podrazumeva uživanje?

  Pomislite samo na poklone za unuke, decu, posete prijateljima u inostranstvu i sva ta sitna zadovoljstva koja čine život.   Privatna penzija, iskustva korisnika naših fondova pokazuju, uliva određenu dozu sigurnosti u finansijsku budućnost. Sami određujete kolike iznose možete i želite da uplatite svakog meseca. Ako neki mesec i preskočite, ne brinite, ne plaćate nikakve penale, a vaš novac se i tada akumulira za prinose. Slobodni ste da u privatni penzioni fond uplaćujete onoliko koliko možete, dinamikom kojom želite. DDOR Garant je tu da podrži svaku vašu odluku i dinamiku koja vama odgovara.  

Privatni penzioni fond – na koji način se uplaćuje?

  Bilo da ste zaposleni ili ne, postoji nekoliko načina uplate. Fizička lica uplaćuju na svoj individualni račun u fondu.   Postoje tri načina uplate:   • samostalne uplate ( Možete uplaćivati u pošti, banci ili elektronskim putem preko e-banking/m-banking aplikacije. Uplatnica je identična kao i za sve ostale račune koje plaćate. )   • uplate putem trajnog naloga ( Drugi način podrazumeva da u svojoj banci pokrenete trajni nalog gde sami birate datum u mesecu i iznos uplate. Ovako će banka automatski prebaciti uplatu sa vašeg tekućeg računa na račun u fond. )   • uplate putem administrativne zabrane ( Ukoliko ste u radnom odnosu, možete da uplaćujete administrativnom zabranom, odnosno obustavom od vaše zarade. Osim toga što vam ovaj način omogućava redovne mesečne uplate u fond, možete I dodatno uštedeti kroz poresku olakšicu. )     Važno je da znate da jedan način uplate ne isključuje drugi, što znači da ih možete kombinovati. Instrukcije za uplatu dobiće svaki korisnik našeg fonda prilikom otvaranja individualnog računa.    

Kada počinje isplata penzija?

    Isplata private penzije može početi već sa navršenih 58 godina života. Ona nema nikakve veze sa vašim trenutnim statusom, zaposlenjem, polom… Uslovi za isplatu regulisani su Zakonom, dok je ranija isplata moguća u slučaju trajne onesposobljenosti za rad. U svakom slučaju, privatna penzija dolazi mnogo pre državne penzije, ukoliko vi tako želite, pa je svakako odličan način da budete finansijski sigurni i uživate u godinama koje dolaze.   Čak i ako od države očekujete penziju, privatna penzija je nešto na šta nećete čekati. Isplatu privatne penzije možete da pokrenete već od vaše 58. godine života, a najkasnije sa navršenih 70 godina. Dakle, redovnim uplatama u privatni fond, vi znate da ste već nakon 58. godine života obezbeđeni, tako da možete mirno da čekate državnu penziju.   Prilikom isplate sa vašeg penzijskog računa, vi raspolažete sumom koja je nastala od višegodišnjih uplata i akumuliranih prinosa koje je fond ostvario tokom perioda vašeg članstva.  

Kalkulator za odlazak u penziju

  Za sve one koji bi želeli da se bliže upoznaju sa mogućnostima privatne penzije i da vide kolike bi njihove uštede mogle da budu, akumulirane kroz vreme, pripremili smo online kalkulator pomoću koga vrlo jednostavno možete izračunati sve.   Ukoliko vam bude bila potrebna pomoć ili instrukcije našeg tima, kontaktirajte nas. Tu smo da odgovorimo na sve vaše upite!
  • Koliko se uplaćuje mesečno?


  • UČLANI SE ONLINE!


  • Kad je pravi trenutak za početak uplata privatne penzije?


  • KONTAKTIRAJTE NAS