+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Uplata i isplata privatne penzije – sve što treba da znate

Uplata i isplata privatne penzije – sve što treba da znateDa li ste razmišljali o kvalitetu svog života trenutno i o tome kakav bi on mogao da bude kroz 10, 20, 30 godina? Privatna penzija će vam omogućiti da zadržite životni standard i nakon radnog veka.

Uplata i isplata privatne penzije – sve što treba da znate
Svakako dve najvažnije informacije koje bi trebalo da imate, ukoliko razmišljate o privatnoj penziji, jesu upravo informacije o uplatama i isplatama sredstava.  

Uplata za penziju – kada i koliko?

  Jedno od najčešćih pitanja koje dobijaju naše kolege odnosi se na zahtev za privatnu penziju. Dokumenta su svakako potrebna, ali koja? U zavisnosti od toga da li ste pravno ili fizičko lice, potrudili smo se da na našem sajtu vrlo transparentno objasnimo šta vam je sve to potrebno da biste se učlanili. Zahtev za privatnu penziju, dokumenta i sve potrebne obrasce možete pronaći OVDE. Nakon što ste se informisali o potrebnoj dokumentaciji, možemo da pređemo na načine uplate. Uplata penzije privatno, kao fizičko lice, odvija se vrlo jednostavno.   Minimalna uplata za penziju u našim fondovima iznosi svega 500 dinara. Složićete se da je to simbolična suma koja ne remeti kućni budžet, a vraća se višestruko u godinama koje predstoje. Maksimalan iznos uplate ne postoji. Sa druge strane, svaki put možete da uplaćujete različite iznose, kao i da pravite pauze u plaćanju, bez ikakvih posledica.   Dakle, sami birate dinamiku tako da vaše kućne troškove ne remeti uplata penzije. Privatno uplaćivanje ne primorava vas na uplatu svakog meseca, ukoliko niste u mogućnosti. Samostalno birate kada i koliko želite da uplatite. Možete da uplaćujete redovno ili povremeno. U svakom slučaju, obezbedićete sebi dodatna sredstva u budućnosti. Ukoliko stanete sa uplatom, ne brinite, nećete imati nikakve penale, već se sredstva i dalje akumuliraju u fondu prema ostvarenim prinosima. Naravno, ukoliko se vaša uplata za penziju sastoji od većih suma dugoročno, možete očekivati i veću isplatu, kada za nju dođe vreme.  

Na koji način se uplaćuje?

  Fizička lica vrše uplate na svoj individualni račun u fondu. Postoje tri načina plaćanja:  
  • samostalne uplate - Možete uplaćivati u pošti, banci ili elektronskim putem preko e-banking/m-banking aplikacije. Uplatnica se ne razlikuje od bilo kog drugog računa kojim plaćate komunalne ili telefonske usluge.
   
  • uplate putem trajnog naloga - Drugi način podrazumeva da u vašoj banci pokrenete trajni nalog gde sami birate datum u mesecu i iznos uplate. Na ovaj način, banka automatski prebacuje uplatu sa vašeg tekućeg računa na račun u fond.
 
  • uplate putem administrativne zabrane - Ukoliko ste u radnom odnosu, možete da uplaćujete administrativnom zabranom odnosno obustavom od vaše zarade. Osim toga što vam ovaj način omogućava redovne mesečne uplate u fond, imate mogućnost da dodatno uštedite kroz poresku olakšicu.
  Jedan način uplate ne isključuje drugi što znači da ih možete kombinovati. Za koji god način da se odlučite dobićete instrukcije za uplatu prilikom otvaranja individualnog računa.  

Isplata privatne penzije

  A sada je vreme da objasnimo sve o isplatama privatne penzije. Isplatu privatne penzije možete da pokrenete već nakon vaše 58. godine života, a najkasnije sa navršenih 70 godina. Uslovi za isplatu regulisani su Zakonom, dok je ranija isplata moguća u slučaju trajne onesposobljenosti za rad.   Isplata privatne penzije fleksibilna je kao i uplata. Dinamiku i visinu isplate birate vi i proizvoljno je možete menjati. Uvid u svoj račun u fondu imate u svako doba dana, 24/7, a jednom godišnje dobijate i obaveštenje o vašim transakcijama i stanju na računu.   Prilikom isplate sa vašeg penzijskog računa, vi raspolažete sumom koja je nastala od višegodišnjih uplata i akumuliranih prinosa koje je fond ostvario tokom perioda vašeg članstva. Sigurnost ulaganja u dobrovoljne penzijske fondove je na visokom nivou.   Ako poželite isplatu svih sredstava odjednom, znajte da je jednokratna isplata novca moguća do maksimalno 30% od sredstava koja imate u fondu. Za ostatak novca, sami definišete dinamiku isplate, na najkraći period od 12 meseci.   Iako vam možda sada deluje daleko, svoj dobrovoljni penzioni fond moći ćete da pokrenete i u njemu uživate mnogo pre državne penzije, zato je nabolja odluka koju možete trenutno da donesete upravo uplata penzije. Privatno uplaćivanje kao i sama isplata penzije veoma su jednostavni. Za dodatnu podršku u vidu novih informacija, slobodno nas kontaktirajte. Vrlo rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja!  
Ukoliko imate još nekih nedoumica u vezi sa uplatama, isplatama ili uopšte sa funkcionisanjem privatne penzije, pozivamo vas da posetite naš sajt i prijavite se za besplatne video materijale koje smo pripremili za vas.
   
  • Kad je pravi trenutak za početak uplata privatne penzije?


  • MALI/SEZONSKI PROIZVOĐAČI I PRIVATNA PENZIJA


  • Privatna penzija i fleksibilnost uplata i isplata


  • KONTAKTIRAJTE NAS