+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Kalkulator penzije - kako obračunati penziju putem kalkulatora privatne penzije?

Kalkulator penzije – kako obračunati penziju putem kalkulatora privatne penzije?Znamo da su mnogi sa nestrpljenjem čekali obradu ove teme, jer često dobijamo pitanja po kom principu funkcioniše kalkulator penzije i koliku penziju neko može da očekuje. Odgovor na ovo pitanje je nemoguće dati u globalu, jer kalkulator penzije zavisi od više faktora i individualan je za svakog potencijalnog člana fonda. Zavisi od njegovih želja i finansijskih mogućnosti, ali, pođimo redom. Sigurni smo da će vam nakon čitanja ovog teksta sve biti kristalno jasno.

 

 

Privatna penzija – kalkulator i visina uplate

 

Na samom početku važno je da kažemo koji su to faktori od kojih zapravo i zavisi potencijalna visina nečije privatne penzije. Dakle, svako fizičko lice ili poslodavac se opredeljuju za određenu sumu koju će uplaćivati sebi ili svojim zaposlenima na mesečnom nivou kada je u pitanju privatni penzioni fond. Kalkulator ovo prepoznaje kao prvi parametar. Minimalna uplata iznosi 500 dinara. Maksimalni limit za uplatu ne postoji.

 

Najveća prednost privatnih penzija jeste fleksibilnost, jer sami možete određivati koliko u kom trenutku imate da izdvojite i uplatite u fond. A kada bar otprilike znate koliki bi potencijalno taj iznos bio, DDOR-Garant kalkulator će vam izračunati visinu potencijalne penzije.

 

Kalkulator privatne penzije.

 

DDOR-Garant kalkulator – dužina uplate i godišnji prinos

 

Nastavljamo dalje. Šta osim visine uplate pravi kalkulaciju kada je u pitanju vaš privatni penzioni fond? Kalkulator razmatra i sledeće parametre:

 

  • DUŽINU UPLATE – Da li ste znali da će vam biti isplativije ako u penzioni fond uplaćujete 3.000 dinara tokom 20 godina, nego 6.000 dinara tokom 10 godina? Dugoročno uplaćivanje sredstava je ono što našim članovima ide na ruku. Što duže uplaćujete, makar i sasvim male iznose, na računu će vam se gomilati sve veća sredstva, jer vaše ulaganje raste i za ostvarene prinose, odnosno dobit.

 

  • GODIŠNJI PRINOS – Ostvareni prinos fonda se objavljuje na kvartalnom nivou i on je transparentan podatak. On zavisi od toga gde fond ulaže vaš novac i ne može unapred da se predvidi, niti garantuje. To ne treba da vas brine, jer dobrovoljni penzijski fondovi DDOR-Garanta ulažu novac članova u najsigurnije finansijske instrumente – državne obveznice i depozite banaka.

 

Iako prinosi fonda iz godine u godinu variraju, za potrebe kalkulacije uzima se godišnji prosek za dati period uplaćivanja, te je najbolje upisati prinos od 5% u kalkulator kada radite svoju kalkulaciju. Ipak, imajte na umu da realni prinosi koje ćete ostvariti tokom godina, mogu biti i viši i niži od 5%, te su sve kalkulacije informativnog karaktera.

 

Kada možete početi sa podizanjem svoje privatne penzije?

 

Bez obzira na to kada planirate da se penzionišete, sredstva iz dobrovoljnog penzijskog fonda možete da počnete da koristite već sa napunjenih 58 godina. Ranija isplata pre 58. godine života moguća je u slučaju trajne nesposobnosti za rad.

 

Jednokratna isplata novca do 30% koju imate u fondu.

 

Jednokratna isplata ograničena je na maksimum 30% od ukupne sume klijenta na računu člana fonda, za ostatak se definiše dinamika isplate po želji člana. Najkraći period ostatka isplate je 12 meseci, a mi ovo zovemo programirana isplata. Ovo su neke osnovne informacije koje bi svaki korisnik fonda trebalo da zna, shodno tome, nije ih loše zapamtiti. U nastavku dajemo jedan primer po kom principu radi DDOR-Garant kalkulator.

 

Primer: klijent uplaćuje 5000 din. mesećno od svoje 30. do 60. godine, sa pretpostavkom prinosa 5%

Kalkulator penzije – kako obračunati penziju putem kalkulatora privatne penzije?
Dakle, kada je u pitanju privatna penzija, kalkulator je veoma jednostavan. Potrebno je da razmislite o tome kolika bi bila visina vaše mesečne uplate i koliki vremenski period biste uplaćivali svoju privatnu penziju. Ne zaboravite – što duže uplaćujete, veća su akumulirana sredstva. DDOR-Garant kalkulator možete pronaći i već danas izračunati visinu svoje privatne penzije. Ukoliko i dalje imate bilo kakvih nedoumica, kontaktirajte nas kako bismo vam pomogli da razumete na koji način funkcioniše kalkulator penzije.
  • Kad je pravi trenutak za početak uplata privatne penzije?


  • MALI/SEZONSKI PROIZVOĐAČI I PRIVATNA PENZIJA


  • Privatna penzija i fleksibilnost uplata i isplata


  • KONTAKTIRAJTE NAS