+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Kako doći do dve penzije – državne i privatne?

Kako doći do dve penzije – državne i privatne?Penzija je nešto o čemu obično ne razmišljamo mnogo u dvadesetim i tridesetim godinama. Mislimo da nam je daleko i da će se mnoge stvari promeniti u naredne 3 ili 4 decenije. Ipak, za sada, sve nas na kraju sačeka državna penzija.

Kako doći do dve penzije – državne i privatne?

Uslovi za odlazak u penziju su godine života i godine radnog staža, bar kada je starosna penzija u pitanju. Međutim, čak i kada ispunimo sve uslove i kada sračunamo kolika će zapravo biti naša penzija u odnosu na zarade koje smo imali tokom života, shvatićemo da će nam tada primanja biti izvesno niža. Usled toga, verovatno naša očekivanja da se tokom penzije više družimo i uživamo, kvalitetno provodimo vreme sa svojim porodicama, neće biti u potpunosti ispunjena.

 

Ukoliko ste i vi do ovog zaključka došli sa svojih 20, 30 ili 40 godina, na pravom ste putu da promenite svoju finansijsku budućnost. Danas govorimo o tome kako da, osim državne penzije koja vam svakao sleduje, ostvarite i dodatne prihode u vidu privatne penzije. Jer primati dve penzije zvuči dobro!

 

Koji su državni uslovi za odlazak u penziju?

 

Kad se prima prva penzija? Koliko je potrebno da imate godina ili radnog staža kako biste otišli u penziju? Koje uslove je potrebno ispuniti? Kada je u pitanju starosna penzija, prema trenutnoj regulativi, osiguranik stiče pravo na podizanje iste onda kada navrši:

 
  • 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja;
  • 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.
 

Ono što bi trebalo da znate jeste činjenica da, kad se prima prva penzija, praksa pokazuje da se na Rešenje za državnu penziju čeka po nekoliko meseci. Dakle, vrlo je moguće da ćete nekoliko meseci između završetka radnog veka i početka isplate državne penzije biti neko vreme bez primanja. Sjajna opcija jeste imati i privatnu penziju koja će zapravo „prespojiti“ taj period.

 

Na privatnu penziju se ne čeka, već isplata počinje kada vi podnesete zahtev, a najranije nakon 58. godine života. Privatna penzija će vam omogućiti da zadržite životni standard i nakon radnog veka. Dakle, u slučajevima kad se prima prva penzija, državna penzija, nije loše imati obezbeđene dodatne prihode kako ne biste ostali bez priliva novca.

 

Kako do privatne penzije?

  Privatna penzija je sjajno rešenje za sve vas koji želite da imate dodatni prihod za 10, 20, 30 godina. Bez obzira na to koliko sada imate godina, da li radite i koliko novca imate, uplatama u privatni penzioni fond obezbedićete sebi dodatni prihod u godinama koje dolaze. Vaša akumulirana sradstva postaće vaša druga penzija! Visinu i dinamiku uplate birate na osnovu svojih mogućnosti i želja. Minimalna uplata u našim fodnovima jeste 500 dinara, a maksimalan je onaj iznos koji vi možete i želite da uplatite – limita kod nas nema. Možete da uplaćujete redovno ili povremeno. U svakom slučaju, obezbedićete sebi dodatna sredstva u budućnosti.  

Kada mogu da počnem sa podizanjem privatne penzije?

  Već nakon navršene 58. godine života možete otpočeti sa podizanjem akumuliranih sredstava. Dakle, ukoliko vam je to potrebno, privatnu penziju možete da podižete mnogo ranije od državne penzije. Starosna penzija i privatna penzija nisu međusobno uslovljene. Starosna penzija vam sleduje po Zakonu, dok privatnu penziju uplaćujete sami sebi, novac se akumulira, uvećava i postaje vaš dodatni prihod.   Nemojte čekati da se uslovi za odlazak u penziju sami stvore. SADA je pravo vreme da besplatno otvorite račun u dobrovoljnom penzijskom fondu i jednostavno i lako obezbedite sebi dodatnu penziju. Deo novca koji ste ove godine uštedeli prebacite na svoj penzijski račun i uživajte u godinama koje dolaze.   Kako bismo svim zainteresovanima objasnili po kom principu funkcioniše DDOR-Garant privatna penzija, pripremili smo video materijale kao odgovore na najčešće postavljena pitanja. Za video prezentacije možete se prijaviti OVDE, a naš tim vam je svakako na raspolaganju za sve dodatne upite. Kontaktirajte nas!
  • PRIVATNA PENZIJA PRUŽA FLEKSIBILNOST I PRI ISPLATI


  • KONTAKTIRAJTE NAS