+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

5 jakih razloga zašto da uplaćujete u dobrovoljni penzijski fondMožda još uvek niste sigurni da li vam treba privatna penzija i kako će ona da utiče na vaš kvalitet života. U nastavku pročitajte 5 jakih razloga zašto je važno da uplaćujete u dobrovoljni penzijski fond.

 

U nastavku pročitajte 5 jakih razloga zašto je važno da uplaćujete u dobrovoljni penzijski fond

Izvor: Freepik

 

1. Održaćete ili poboljšati svoj životni standard
U današnje vreme, okruženi smo brojnim sniženjima, paket proizvodima, popustima za sve i svašta… I, da se razumemo, svi volimo da platimo proizvod po nižoj ceni od originalne. To stvara užitak u ljudskoj psihologiji i nema ništa loše u tome, takvi smo po prirodi.

 

Kada kupimo nešto sa popustom, automatski pomislimo da smo uštedeli neki dinar više i to nam uliva sigurnost. Sve je međusobno povezano.

 

Ali u našem društvu, nažalost, često se kupuje po nižim cenama ne zato što nam to stvara užitak već iz nužde. Poslednjih godina cena svega što nam treba je viša nego što bismo voleli da potrošimo.

 

Zato, da biste održali ili čak poboljšali svoj životni standard u godinama koje dolaze, važno je da gradite svoju privatnu penziju kao još jedan izvor novca koji će vam pomoći u tome.

 

2. Obezbedićete sebi dodatni prihod
Sve češće svedočimo situacijama gde penzioneri rade kao obezbeđenje u objektima, kasiri u prodavnicama, prodavci sladoleda ili kokica…

 

Neki od njih rade da bi imali radnu obavezu jer su tako navikli ceo svoj život ali veliki deo njih verovatno radi da zaradi dodatni novac koji im je preko potreban u današnje vreme.

 

Da biste u tim godinama radili zato što želite a ne zato što morate, važno je da dugoročno planirate svoje finansije. Kao što se doprinosi za državnu penziju uplaćuju od prvog dana zaposlenja, tako bi trebalo da planirate privatnu penziju od mlađih dana i na vreme sebi obezbedite dodatni prihod.

 

3. Bićete uzor svojoj deci, porodici, prijateljima za finansijsko planiranje
Mudrost naših baka i deka je neprocenjiva. A da biste postali takva baka i takav deka, treba vam kvalitetno životno iskustvo. Važan segment gde možete da zablistate kao pravi uzor jeste upravo upravljanje finansijama.

 

Kada naučite kako da raspolažete svojim novcem, kako da planirate svoje finansije i kratkoročno i dugoročno, svi u vašem okruženju moći će da se oslone na vaš savet. Privatnu penziju gradite na duge staze i što mlađi počnete, vaš novac u dobrovoljnom penzijskom fondu postepeno raste sve do jednog dana kada shvatite da ste napravili dobar štek.

 

Kao bonus, dobijate duže i kvalitetnije životno iskustvo u finansijskom planiranju koje možete da podelite dalje sa svojom porodicom i prijateljima.

 

4. Stvorićete sebi finansijsku slobodu
Ako u poznim godinama želite da se bavite hobijima, da putujete ili da jednostavno pravite gužvu u saobraćaju jer imate vremena na pretek, to znači da želite finansijsku slobodu.

 

Da biste tada bili svoji na svome, važno je da postepeno pravite svoju privatnu penziju i počnete sa uplatama u dobrovoljni penzijski fond u svojim 20-im, 30-im i 40-im godinama. Lagano i bez pritiska uplaćujte kada i koliko želite. Svakako, poželjno je da redovno uplaćujete i budete odgovorni prema sebi kako biste održavali kontinuitet. Na taj način, vaš novac polako raste i po osnovu vaših uplata i po osnovu ostvarenih prinosa fonda.

 

Finansijska sloboda se ne gradi preko noći, niti kroz godinu, dve ili pet. Za nju je potrebno vreme. I pametno planiranje.

 

5. Učvrstićete svoju finansijsku sigurnost
Sa finansijskom slobodom, ruku pod ruku, ide i finansijska sigurnost. Osim što nećete biti na teretu svojim najbližima i što ćete imati za svoje osnovne potrebe, finansijska sigurnost znači da ćete imati novca i za dodatne stvari koje su vama važne.

 

Na primer, ako prefirirate da posmatrate komšiluk sa prozora, konačno ćete moći da nabavite CCTV i pratite dešavanja u okolini iz udobnosti svoje fotelje.

 

Šalimo se malo ali vaša važna stvar može da bude bilo šta – još jedan komad nakita koji volite, putovanje na egzotičnu destinaciju ili možda poželite da kupite unuku onu novu igricu koja je izašla na Steam-u.

 

Sve ove sitnice svakako nisu nužne ali su vama ili vašim najmilijima važne i zato ćete poželeti da udovoljite sebi i njima. Privatna penzija vam pruža dodatnu finansijsku sigurnost pored državne penzije.

 

Započnite proces učlanjenja online već danas i uplaćujte u dobrovoljni penzijski fond što duže.

  • Šta ako… ipak sve bude u redu?


    Zamisli, konačno dobiješ taj posao iz snova. Zamisli, doživiš 100. godinu u zdravlju. Zamisli, nađeš način da rešiš stambeno pitanje. Zamisli, sledeći put se zaljubiš i to bude zauvek. Šta ako… ipak sve bude u redu?
  • KONTAKTIRAJTE NAS