+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Pon - Pet 08:00 - 16:00h

Dobrovoljni penzioni fond – odgovori na najčešće postavljena pitanja

Dobrovoljni penzioni fond – odgovori na najčešće postavljena pitanjaVažno nam je da znate kako funkcioniše svaki dobrovoljni penzijski fond i da u potpunosti razumete koje vam sve pogodnosti nudimo. Mi smo DDOR-Garant a.d. Beograd, društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom. Postojimo od 2006. godine i zaključno sa martom 2022. godine uspešno brinemo o više od 79.000 računa naših članova i preko 66 miliona evra imovine.

 

Dobrovoljni penzioni fond – odgovori na najčešće postavljena pitanja
Kroz odgovorno poslovanje, ulaganjem u najsigurnije finansijske instrumente, kao i pružanjem vrhunske usluge, težimo da prevaziđemo očekivanja svojih članova i da pomognemo kada postoji dilema – koliko uplaćivati, kada početi sa uplatama, koji penzioni fond odabrati i slično. Danas za vas obrađujemo 4 najčešće postavljena pitanja od strane članova našeg fonda.  

Da li postoji minimalni iznos uplate?

  Najmanji iznos uplate i u dobrovoljni penzijski fond Ekvilibrio i u fond Štednja iznosi 500 dinara.  Verujemo da ćete se složiti da je to zaista simbolična suma. Sa druge strane, svaki put možete da uplaćujete različite iznose, kao i da pravite pauze u plaćanju, bez ikakvih posledica. Dakle, u dobrovoljni penzijski fond uplaćujete kada želite i koliko želite. Ne postoji bilo kakva obaveza ukupnog mesečnog ili godišnjeg iznosa za uplatu.   Ovo znači da vaše uplate mogu da budu i redovne i povremene, sve u zavisnosti od vaših mogućnosti. Ako stanete sa uplatom, ne postoje nikakvi penali, već se sredstva i dalje akumuliraju u fondu prema ostvarenim prinosima. Naravno, što veće iznose uplaćujete kroz duži vremenski period, možete očekivati i veću isplatu, kada za nju dođe vreme.   Ukoliko i dalje niste sigurni koji penzijski fond odabrati, OVDE možete pročitati sve o našim fondovima Ekvilibrio i Štednja.  

Kada mogu da pokrenem isplatu sredstava?

  Drugo najčešće pitanje koje nam svaki dan pristiže jeste – kada ću moći da započnem isplatu svojih akumuliranih sredstava? Bez obzira na vašu trenutnu situaciju po pitanju zaposlenja, pola ili državne penzije, isplata privatne penzije moguća je već kada napunite 58 godina. Uslovi za isplatu regulisani su Zakonom, dok je ranija isplata moguća u slučaju trajne onesposobljenosti za rad. Iako vam možda sada deluje daleko, svoj dobrovoljni penzioni fond moći ćete da pokrenete i u njemu uživate mnogo pre državne penzije.  

Dobrovoljni penzioni fond – da li su moja sredstva nasledna?

  Vaša privatna penzija je nasledna u svakom trenutku: i tokom uplatnog perioda, i kada već pokrenete isplatu. Možete sami da definišete naslednika ili nasledike po Ugovoru ili ostaviti da se sredstva naslede prema Zakonu o nasleđivanju. Na svakom članu fonda je da izabere.  

Koliko su moja sredstva u fondu sigurna?

  Na ovo pitanje rado odgovaramo, jer želimo da svojim članovima u potpunosti odagnamo sve sumnje. Naime, vaša sredstva u potpunosti su sigurna u tom pogledu da je imovina članova fonda potpuno odvojena od poslovanja i imovine društva koje fondom upravlja. To znači da novac koji vi uplaćujete i prinos koji ste ostvarili nikako ne mogu biti predmet prinudne naplate, zaloge, hipoteke, ne može se uključiti u likvidacionu ili stečajnu masu društva, kastodi banke ili drugih lica, niti koristiti za izmirivanje obaveza člana fonda i drugih lica prema trećim licima.   Nadamo se da smo uspeli da razrešimo još neke od vaših nedoumica. Ukoliko ih imate još, ne libite se da nam pišete putem našeg sajta ili društvenih mreža. Naš tim je na raspolaganju za sva vaša pitanja.
  • PRIVATNA PENZIJA PRUŽA FLEKSIBILNOST I PRI ISPLATI


  • KONTAKTIRAJTE NAS