+381 11 3036 142 Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

3 najčešća pitanja o dobrovoljnim penzionim fondovima

Možda ste već čuli a možda je to ipak novost za vas, mogućnost ostvarivanja privatne penzije u Srbiji postoji preko 15 godina! I mi ove godine u decembru proslavljamo 15. rođendan. Sve ove godine brinemo o uvećavanju novca za buduću penziju naših članova.
 

Kroz odgovarano poslovanje, ulaganje u najsigurnije finansijske instrumente kao i pružanje vrhunske usluge težimo da prevaziđemo očekivanja naših članova. Kao specijalisti za ovu oblast odgovaramo na sva njihova pitanja i nedoumice.
 
U nastavku možete pročitati odgovore na tri najčešća pitanja koja nam članovi postavljaju.

 

3 najčešća pitanja o dobrovoljnim penzionim fondovima

Koliki iznos moram da uplaćujem?
Za privatnu penziju uplaćujete kada želite i koliko želite. Ne postoji bilo kakva obaveza ukupnog mesečnog ili godišnjeg iznosa za uplatu. To znači da uplate mogu da budu i redovne i povremene, sve zavisi od vas.
 
Najmanji iznos uplate i u dobrovoljni penzijski fond Ekvilibrio i u fondu Štednja iznosi 500 dinara. Osobe na početku poslovne karijere obično počinju sa manjim iznosima, a povećavaju ih kako im primanja tokom karijere rastu.
 
Kada mogu da pokrenem isplatu?
Bez obzira na vaš radni staž, pol ili državnu penziju, isplata privatne penzije moguća je već kada napunite 58 godina. Uslovi za isplatu regulisani su Zakonom dok je ranija isplata moguća u slučaju trajne nesposobnosti za rad.
 
Da li su sredstva u dobrovoljnom penzionom fondu nasledna?
I tokom perioda uplate i tokom trajanja isplate, sredstva na računu u dobrovoljnom penzionom fondu su nasledna. Član fonda unapred može imenovati jednog ili više naslednika, a ukoliko korisnik sredstava nije naveden, postupa se po zakonu koji uređuje nasleđivanje.
 
Ovo su neke od osnovnih informacija o privatnoj penziji. Voleli bismo da čujemo kako se vama čini privatna penzija i da li imate nekih pitanja. Ne oklevajte da nas kontaktirate, tu smo za vas.

 

KONTAKTIRAJTE NAS